Svenska Institutet för Ekologisk Medicin Kölaby Frälsegården 52026 Trädet teö 0515 51420 http://www.klokast.se/siem/

Email:siem@swipnet.se

http://www.klokast.se/M/B.html


 

Januari 2002 - Feb - Mars - April - Maj -Jun - Juli - Aug - Sep - Okt - Nov - Dec
 Januari 2003- Feb - Mar - Apr - Maj - Juni - Juli -Aug - Sep -Okt - Nov - Dec
Januari 2004    Feb   Mars April   Maj   Juni    Juli    Aug     Sep   Okt    Nov  Dec
Januari 2005
- Februari 2005- Mars 2005 - April 2005- Maj 2005- Juli 2005- Aug 2005- Sep 2005- Okt 2005 - Nov 2005 - Dec 2005
Januari 2006  Februari 2006  Mars 2006   April 2006   Maj 2006
Juni 2006  Juli 2006  Augusti 2006  September 2006    oktober 2006   November 2006    December 2006
Januari 2007   Februari 2007  Mars 2007   April 2007
UTSKRIFTSVERSION PDF AV DETTA MÅNADSMAGASIN

  Svenska Institutet för Ekologisk medicin
SIEMs Månadsmagasin Maj  2007


TIPS: 
Använd vår sökmotor (som finns på t ex  http//www.alternativtorget.se/Bibliotek för att hitta tidigare notiser om ett visst ämne!

Om stora och små bluffmakare

Ett mail härom veckan manade mig:


Hej Ulf,

Har du läst Expressen idag, den 17 maj? Reportaget om naturläkeri. Exptressen har med dold kamera gått in på IFN-kliniken i Falun och "avslöjar" ett antal bluffar. Jag önskar att det kunde komma en motreaktion någonstans. Någon som "avslöjar" skolmedicinarnas begränsade kunskaper. Många av oss har ju inte nog mycket kunskaper för att kunna.

Varma hälsningar  HP

Expressens länkar är inte lätta att följa, men en av artiklarna hittas på
http://www.expressen.se/halsa/1.683696 med rubriken ”Bluff 2: Nu ska jag få veta hur cellerna egentligen mår!

Vi är varma tillskyndare av strävan att avslöja bluffmakare. Just därför skrev vi för inte så länge sedan om de olika ”granskningar” av naturmedicin och naturliga läkemetoder som florerar i media, och som tycks utgöra praktikuppgifter och inträdesprov för dem som vill skapa sig en position som ”politiskt korrekt” vetenskapare eller journalist. ( http://www.klokast.se/Nyhet/2007/Apr07.html )

Den Expressen-artikel som mailskrivaren refererar till utgör den enklaste bimbo-varianten, innebärande att man använder halva utrymmet till att låta en s k expert (som själv inte sysslar med det som granskas) avfärda det han inte studerat. Det mer intressanta är emellertid de öriga rubriker som Expressens journalister tillhandahåller på samma web-sida, t ex:

Vanliga kvinnojobb kan ge hörselskador och tinnitus
1,6 miljoner svenskar är hörselskadade 2012 Så här kan du få hjälp om du drabbats.
Dieter gör dem sjukligt smala
Expert om chockbilderna på stjärnorna. De kan inte må bra.
Är du i farozonen? Slank och sund - eller sjukligt smal? Testa dig själv!
Grilla dig smal i sommar
Gå ner 1 kilo i veckan! Våga krydda hett - och kilona rasar.
Så minskar du kalorierna GUIDE: Så mycket sparar du på att byta ingredienser
Bästa sätten att få slätare och yngre hy
10 bra metoder mot rynkor
El-ciggen ska rädda din hälsa
Stress dödar
Nytt larm: Färgglatt godis farligt för barn
Sov dig zzzzmal!
Danmarks ledande viktguru Per Brændgaard: Sov minst sju-åtta timmar varje natt och gå ner i vikt.
Gör som ryssarna Sköna behandlingar på Lettlands riviera.
Stjärnornas hysteriska jakt på skönhet Ny trend i USA: Kapa av sig tårna för att komma i designerskorna. DISKUTERA!
Opererade är vi allihopa! Kändisarna som har opererat sig.
Kryddor får fart på förbränningen
Hett bränner fett Jenny, 26: "Det gick snabbare än jag vågade drömma om"
Så botar du din ångest Enkel svensk metod kan bota på 10 veckor Psykologen: "Åtta av tio blir friska."
10 råd - så botar du din panikångest Psykologen Per Carlbring ger sina bästa tips.
Läkare slår larm om hudcancer
Kontrollera dina leverfläckar
Så får du Victorias snygga kropp Läs kändistränarens goda råd.
Så tränar du billigt på egen hand Världsmästarinnans bästa träningstips: Börja bryta arm.
Annelie gick ner 4 kilo på 10 dagar Snabbkur vägen till framgång.
11 tips för mindre mullig mage Kostexpertens bästa råd.
Lindrigare pollensäsong för alla allergiker Halterna inte i närheten av förra årets nivåer.
Släpp fram endorfinerna 4 enkla steg Lär dig aktivera lyckohormonet.
Bli smal på en kaffelatterast
Hårakuten - din räddare i nöden
Flottigt, risigt eller bångstyrigt? Här är trendigaste hjälpen en dålig hårdag.
Chauffören Christian bantade 75 kilo Gick ner 20 storlekar.
Rekordbantningen gav segern "Jag har förändrat hela mitt liv."
Mirakelgen gör dig smal
Varning för stress och förkylning Varva ner redan nu så blir semesterveckorna den avkoppling du behöver.
Expertens bästa tips Så får du ut mest av semestern.
Kommer du hinna koppla av i sommar?
Ta hand om dina fötter - må bättre i hela kroppen Fotproblem boven bakom rygg-, höft- och knäsmärtor.
Experten ger sina bästa råd Så gör du för att minska problemen.
FOTSKOLAN 7 enkla övningar för friskare fötter.
Färre bröstcancerfall efter hormonlarm
Omega-3 hjälper hjärtsjuka


En ärlig strävan att avslöja och utpeka ”bluffmakare” borde föranleda Expressen att rikta det vakande ögat mot den egna journalistiken, om det är så detta elände ska benämnas. Vilka av ovanstående rubriker och artiklar har stöd i vetenskapligt säkerställda fakta? Är det Expressen själv eller den sk Bluffkliniken som gör de stora pengarna på folks bristande kritiska sinne i hälsofrågor? Den ärliga strävan är dock svår att finna.

Evidensbaserad medicin - vad är sanning?

Ett modeord inom sjukvården tycks för närvarande vara ”evidensbaserad” medicin. Med detta menas att de metoder man använder ska vara ”bevisat” och dokumenterat effektiva. Det är dock sällan man hör någon egentlig diskussion om vad man ska göra med all den medicinska verksamhet som inte är evidensbaserad, vilket torde vara normalfallet. Enligt lagstiftningen skall ju all sjukvård vila på ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, vilket alltså upenbarligen måste vara något annat än att den är bevisat effektiv, dvs evidensbaserad. Måhända är modeordet ett förstulet erkännande av att så i själva verket inte är fallet.  Så länge rätt personer och institutioner tjänar på ovetenskapligheten är den alltså inget samhälleligt problem.

I höstas signalerade Göran Hägglund att nu skulle sjukvården minsann kvalitetsgranskas av en självständig myndighet, ett annat förstulet erkännande av att vi inte lever i de bästa av världar. Av denna käcka föresats har vi dock ännu inte sett någon praktik alls. Måhända skulle vi behöva inte bara evidensbaserad och effektiv medicin, utan också evidensbaserad och effektiv vårdpolitik..

När någon gång ändå ”kvalitetssäkring” inom vården diskuteras i allmänna forum, sker det i regel inom snäva specialområden och med ytliga kvalitetsgarantier. Det tycks då mer handla om resursfördelningen mellan olika regioner och specialkliniker, (fn t ex cancervård, njursjukvård mm ), sällan ser vi ett storskaligt  fördomsfritt ifrågasättande och värdering av den medicinska verksamheten i vårt land, vilket är vad som verkligen behövs. Det var detta vi hoppades att Göran Hägglund i ett flyktigt ögonblick av klarsyn hade åstundat.

De praktiska och teoretiska problemen för en sådan radikalöversyn av sjukvården verkar dock helt oöverblickbara, åtminstone om vi ska tro experterna . Det bör vi dock inte göra utan vidare, ty experterna sitter själva i det glashus som ska granskas. Och för att granska ett glashus krävs att fönstren är rena både på in- och utsidan, om de på insidan vägrar att tvätta sin egen sida hjälper det inte hur mycket folket utanför gnuggar på utsidan fönstret.

För någon vecka sedan uppsnappade vi i en nyhetssändning en formulering av typ ”ett effektivt och modernt svenskt militärt försvar”. Även denna formulering framstår som rätt ihålig: Vårt land har inte varit i krig på mer än hundrafemtio år, och dess verkliga förmåga att föra krig och avskräcka fiender har inte kunnat prövas annat än genom simuleringar och mikroövningar. Vi kan alltså som bäst kontrollera kanonbåtarnas förmåga att skjuta prick, soldaternas förmåga att gräva stridsgropar, och smaken på ärtsoppan, men försvarets samlade förmåga att avskräcka och bekämpa landets fiender känner vi ärligt talat inte till. Någon ”evidensbasering” av den totala militära verksamheten är alltså svår att tänka sig utan fullskaliga prov. Vi får helt enkelt hoppas och tro, men veta kan vi inte göra.

När det gäller sjukvården råder dock ständigt krig. Folkhälsan är på många fronter ständigt utsatt för angrepp, och horder av hjälpsökande strömmar till sjukvårdens mottagningar. Det görs naturligtvis många snäva kvalitetsmätningar av remisstider, kötider, metodjämförelser osv - men vinner vi kriget eller bara slaget- eller skjuter vi oss mest i foten och förlorar både krig och slag? ?

Vi har ofta i SIEMS spalter pekat på folkhälsoparametrar som tyder på det sistnämnda - http://www.klokast.se/Nyhet/2005/MAR/Mar05.html

Ett av de officiella och oftast åberopade ”bevisen” för den moderna medicinens välsignelser utgörs av den stigande medellivslängden, så som den illustreras av tex
http://www.scb.se/templates/tableOrChart____25830.asp

Här kan vi se att medellivslängden för män och kvinnor sedan 1700-talet ökat radikalt från drygt trettio till nästan åttio år, dvs en ökning med ca 50 år. . Högtidstalen vid medicinska ceremonier brukar sällan att försumma att tillskriva den moderna medicinen äran för detta.. Mindre sällan brukar man då beröra t ex att

- huvudelen av denna dramatiska ökning utgörs av minskad barnadödlighet

- att huvuddelen av den minskade barnadödligheten skedde långt innan det medicinska skrået skaffat sig herravälde över förlossning och barnavård. Den berömda historren om Semmelweiss kamp mot bakterierna i artornhundratalets medicinska förlossningskonst visar att läkarnas inblandning under lång tid knappast lär ha bidragit till överlevnaden bland mödrar och barn. Den minskade barnadödligheten torde mest ha berott på bättre näringstillgång och stigande levnadsstandard - förmåga att försörja sin barn, så de inte frös eller svalt ihjäl.

De vunna tio åren

”Tar man bort det som omöjligen kan vara sant så¨måste återstoden - hur orimligt det än verkar - ändå innehålla sanningen!” /Sherlock Holmes

Av tabellerna över medellivslängden framgår emellertid också att ökningen av den ”förväntade återstående livslängden” bland 50- och 65-åringar under årtiondena varit betydligt blygsammare: Medan den ”genomsnittliga allmänna livslängden” ökat med 50 år från 1700-talet till i dag, har 65-åringens förväntade livslängd ökat med betydligt blygsammare ca 10 år.

Även av dessa 10 år har större delen vunnits före den moderna folkmedicinens genombrott, om denna beräknas till mitten på femtiotalet. Detta är desto mer anmärkningsvärt, eftersom en betydligt större del av denna vård konsumeras av de äldre åldersgrupperna, än av de yngre o medelålders. Se t ex http://www.natverken.se/upload/Nyhet/708/Nysam.pdf

Att fred och stigande levnadsstandard legat bakom en stor del av dessa tio år är odiskutabelt. Den ökande levnadsstandarden har - tvärtemot vad många amsagor om ”välfärdssjukdomar” försöker inbilla oss - medfört en kraftig minskning av hjärt- och kärlsjukdomar, på ett sätt som svårligen kan tillskrivas medicinska åtgärder. (Se http://www.klokast.se/Nyhet/2005/MAR/Mar05.html ) liksom åtgärder mot trafik- och arbetsolycksfall..

Tar vi alltså bort de förbättringar av medellivslkängden som sjukvården omöjligen kan ha äran av, blir alltså inte mycket kvar. Den första verkliga kärnfrågam är alltså hur många av dessa tio vunna år som kan i verkligheten skrivas på den moderna medicinens konto - liksom hur många förväntade levnadsår som den kan ha berövat folket genom sjukvårdsskador av olika slag. Svaret på denna fråga borde rimligen styra politiska beslut om den offentliga sjukvårdens ställning, prestige och finansiering i vårt samhälle i dag. Besluten ligger här till syvende och sist i de politiska församlingarnas händer.

Nästa kärnfråga handlar om hur mycket modern medicinsk behandling tillför t ex den enskilde 65-åringen i livskvalitet och förväntad livslängd , dvs om han överhuvudtaget vinner på att gå till doktorn med sina bekymmer, och underkasta sig den behandling han föreslås. Av de ”tio vunna åren” från 1700-talet och fram till nu , beror ju uppenbarligen de flesta andra på annat än sjukvårdens ”välsignelser”. Kan den enskilde verkligen med säkerhet veta att han blir bättre om han får vård?

Att göra prognoser för enskilda fall är inte heller detsamma som att läsa statistiska tabeller, det har vi ofta kommenterat. Ofta finns i det enskilda fallet speciella förutsättningar som komplicerar kalkylen, och som helt saknar täckning i tabellernas genomsnittssiffor. Beslutet om att söka och ev acceptera vård är för den enskilde ett större lotteri än han ofta är medveten om. Exemplen ur vardagslivet på ”lyckosamma fall” lika väl som katastrofala nitlotter, biverkningar och sjukvårdskador är otaliga. Den enskilde har normalt inte en så bred egen erfarenhet av detta, att han på egen hand vågar väga samman plus och minus, utan förlitaar sig i stället oftast på grupptryck och auktoriteter. Försöker han gå mer vetenskapligt tillväga hamnar han i mer eller mindre väl tillrättalagda statistiktabeller över vårddetaljer vars relevans för honom själv i praktiken är okänd.

Det slutliga beslutet härvidlag ligger emellertid fortfarande kvar hos den enskilde själv, inte hos politiker, forskare, administratörer eller läkare.. Och om sjukvården ska utvärderas ”på riktigt” så¨måste det ju trots allt vara den enskildes perspektiv som är avgörande, och just den enskildes informationsbehov som ska stå i förgrunden. Så är det inte i dag, det kan var och en med ringaste kontakt med sjukvården konstatera.

Det verkligt bisarra är emellertid att den enskilde patientens förhandskunskap inför vårdsituationen redan är så förvriden att han oftast inte har den ringaste möjlighet att själv utvärdera och bedöma den vård han utsätts för. Han kan infinna sig fullt välmående, frisk och arbetsför till hälsokontroll, för att snart få auktoritativa besked att han är dödligt sjuk på gränsen till utan räddning, därefter underkastas smärtsam, farlig och vanställande ”medicinsk behandliing”, för att senare skrivas ut funktionshindrad, oförmögen att ta hand om sig själv och med ständiga plågor, trots detta tacksam och uppskattande över den goda vård han fått. Om detta är möjligt - hur skulle då han på något meningsfullt sätt själv kunna utvärdera sjukvården i stort eller smått? I stället lämnas fältet helt fritt för allehanda statistiska spektakel, pronosmakerier och självmotsägande sjukdomsläror, med vars hjälp varje påstående kan underbyggas och ”bevisas” om man så vill.

Detta medicinska koncept är inte bara en gyllene födkrok för det medicinska skrået, utan också för en svällande medial apparat fylld av av forskare, hälsoinformatörer och journalister. Dess verksamhet beskrivs bra på

http://www.janolofronn.se/article.php?id=10&idr=2

”Enligt många journalistutbildningar/journalister och medier är kriterierna
på en nyhet att den har ägt rum i närområdet, att den är ovanlig och att den
helst skall vara kontroversiell.


En alternativ och mycket mer sannnnolik beskrivning på en nyhet är att den
inte skall vara obekväm för medierna/myndigheterna, den skall vara billig
(tex pressreleaser/presskonferenser/seminarier likn.) och att den inte skall
störa annonsörer o a starka intressegrupper.

Denna definition lär man inte ut på journalistutbildningar - den får
journalisterna lära sig när de väl kommer ut på redaktionerna. ”

Och på detta sätt omges vi ständigt av bluffar och bluffmakare i stort och smått, en del lätta, en del svåra att genomskåda.. Måhända var det detta som föresvävade Fröding när han skrev att

Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllene dosor.

Men rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor.


Så hamnade han också på dåtidens dårhus, förstås, omgiven av dåtidens psykiatriska elit.

Trädet maj 2007


Ulf Brånell

"Naprapati bättre än traditionell behandling"
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=652625
Naprapati fungerar bättre än erkänd och rekommenderad behandling av rygg- och nackproblem, visar en ny studie. Efter tolv veckor upplevde fyra gånger fler av naprapatipatienterna att deras tillstånd var "väldigt mycket förbättrat".

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som utvärderar sjukvårdens metoder har hittills aldrig utvärderat naprapati.

- Vi tittar på specifika metoder, inte på specifika yrkesgruppers metoder. Men vi har tittat på manipulation av ryggraden och andra leder som är en del i naprapatin i vår senaste rapport från 2006. Med kunskapsläget som var då kan man konstatera att metoden är motsägelsefull, säger Susanna Axelsson, projektledare på SBU.

SIEMs kommentar: Artikeln illustrerar hur kravet på vetenskapliga bevis används godtyckligt och ofta resulterar i meningslös forskning,. ”Vi tittar på specifika metoder” säger SBU - vilket ijnnebär att man bekvämt kan kasta den stora bilden åt sidan, och fokusera på detaljer i stället. Det vi efterlyser i månadens ledare är att man söker utvärdera de stora koncepten, i stället för detaljmetoder. Det är inte heller säkert att ”konceptet” är lyckat även om vissa detaljer i begränsad mening fungerar,.

Cancerpatienter testar nya mediciner
http://sydsvenskan.se/lund/article240555.ece
Snart finns det nytt hopp för 100-tals cancerpatienter i Lund.
– Om den vanliga behandlingen inte fungerar kan de komma till Lund och prova en helt ny behandling, säger Carsten Rose, verksamhetschef.
....
Men det är förstås inte helt riskfritt. Patienterna får ett telefonnummer som de alltid kan ringa om de börjar må dåligt.
– Om giftet överstiger effekten avbryter vi. Det kan man märka på förändringar i huden eller smärtor i lederna.

SIEMs kommentar: När cancerpatienter får förändringar i hud eller ledsmärtor så vet vi alltså att gifteffekten överstiger behandlingseffekten? Vilka blir kvar?

Myt om cancerrisk punkteras
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1373166
Den som får blod från en person med oupptäckt cancer behöver inte vara rädd för att själv löpa ökad risk att drabbas av cancer.
Svenska och danska forskare har nämligen kommit fram till att cancerrisken inte ökar om man får blod från en cancersjuk donator.

SIEMs kommentar: Den officiella myten om cancer och metastasering kräver egentligen att nåt slags smitta m¨åste överföras från en plats i kroppen till en annan, via blodbanan,. Denna hypotes skulle emellertid omöjliggöra ansvarsfulla opeerationer och transplantationsverksamhet, Denna självmotsägelse gick inte i längden att leva med, och har alltså nu slaktats. Åtgerstår att förklara metastasering utan att stjälpa de övriga cancermyterna överända. Fortsättning följer

Cancerorsak söktes på fel ställe
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=654760
Orsakerna till bröstcancer har sökts på helt fel ställen. Forskarna har nu hittat fyra hittills okända gener och ett annat område i vår arvsmassa som påverkar risken att drabbas av sjukdomen.

Nya riskgener för bröstcancer funna
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&nyheter=1&Artikel=1391456
En ny stor kartläggning ytterligare fyra riskgener för bröstcancer, utöver de tidigare kända BRCA1 och BRCA2. Med detta kommer man närmare målet att så klart som möjligt avgöra vilken risk varje person löper att drabbas av den cancerform som är den vanligaste bland svenska kvinnor.
– De resultat som nu presenteras är första steget i att kunna förutsäga risken att drabbas av bröstcancer, säger Göran Stenman...

SIEMs kommentar: Och varför är detta mål så oomtvistligt angeläget? Det funnes alternativa forskningsansatser rörande bröstcancer som ur folkhälsosynpunkt borde vara väl så motiverade - t ex att gå i botten med Dr Hamers teorier och fynd. Men sådan forskning kanske inte utmynnar i lika gynnsamma intäktsmöjligheter.

Mailat om Urinterapi
Hei. Har lyst å fortelle litt om mine gode erfaringer med urin terapi. Da jeg tidligere har vært plaget med sterk hodepine, fra et år tilbake. Da jeg har brukt mitt eget fantastiske legemidel regelmessig i 5 månder er hodesmertene nå helt borte. Vannlating og prostata som tidligere var merkbart, er nå helt fint, og har nå helt normal funksjon. Helsen føles fantastisk bra, etter 5 månders bruk av egen medisin.

Mvh. L fra Norge

SIEMs kommentar: På förekommen anledning måste vi påtala att de metoder som beskrivs här och var på SIEMs sidor inte utgör individuella rekommendationer, utan allmänna tips som måste tillämpas av den enskilde utifrån eget omdöme och på eget ansvar. Men visst är det roligt att L mår bättre!

Færre enn antatt har ADHD
http://www.forskning.no/Artikler/2007/mai/faerre_enn_antatt_har_adhd
Tidligere trodde forskere at opptil 4-5 prosent av alle barn hadde ADHD. Dette er feil, viser nye resultater fra undersøkelsen ”Barn i Bergen”. Tallene ligger snarere på rundt 2 prosent.

SIEMs kommentar: Detta borde medföra att några sk ADHD-experter säger upp sig, lämnar sina poster och återtar sina rekommendationer.

Mera förnuftigt om ADHD

Hej!
Läste fråga från förälder angående ADHD och centralstimulantia i SIEMS månadsmagasin. Jag är psykiater och arbetar med barn som har AHDH med reflexintegrering och rytmisk rörelseträning. Efter en tids behandling kan centralstimulantia sättas ut utan problem.

Har också skrivit en skrift om riskerna med centralstimulantia: Tyst i Klassen, Vad Socialstyrelsen inte vill att vi sak veta om centralstimulantia. Den kan laddas ner från http://www.nyatidensbarn.se
Du kan också läsa om behandling av ADHD, dyslexi, autism mm på min hemsida http://www.haraldblomberg.com
Hälsningar / Harald Blomberg


Genteknik ska hjälpa svårt sjuka barn
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1391875
Det blir tillåtet att med genteknik ta fram ett syskon som kan hjälpa ett sjukt barn. Socialstyrelsen har nu gett tre familjer klartecken att skaffa ett barn som kan hjälpa syskon att bli friska.
Besluten är de första sedan en ny lag trätt i kraft som medger att provrörsbefruktade ägg analyseras genetiskt innan de planteras in i fall där föräldrarna bär på anlag för allvarliga ärftliga sjukdomar.

SIEMs kommentar. Debatten om detta har på sina ställen varit rätt hycklande. Man glömmer gärna att barn i alla tider avlats för att t ex försörja föräldrarna., bytas bort i fursteäktenskap, försvara fosterlandet, fylla fabrikerna och möjliggöra förlängda föräldrars sommarlov. Problemet ligger snarare i att ytterligare en spärr mot en av makthavarna totalkontrollerad befolkning - även genetiskt - förs åt sidan.

Sommarinfluensa kan vara fästingfeber
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&nyheter=1&Artikel=1393748
Så här års börjar det nästan bli en ritual att berätta om hur mycket vanligare fästingsjukdomarna borrelia och TBE blivit. Nu kan vi lägga en tredje sjukdom till listan - nämligen fästingfeber, rapporterar programmet Kropp & själ.
På Linköpings universitet har man gjort den största kartläggningen av sjukdomen hittills, och det visar sig att en av åtta undersökta någon gång haft fästingfeber, berättar infektionsspecialisten Marika Nordberg.
– Det här är en bakterie som infekterar vita blodkroppar, så man kan bli rejält sjuk. Det typiska är att man får som en sommarinfluensa: hög feber, frossa, sjukdomskänsla.

Men kanske det mest förvånande är att man faktiskt, trots namnet, inte behövde ha feber just för att ha fästingfeber. Marika Nordberg menar att det är svårt att ställa diagnos, men det finns ingen anledning att vara orolig. Det är inte kroniskt och många har det utan att veta om det:
– De flesta som får fästingfeber kan bli kortvarigt ordentligt sjuka, men sen går det över. Många människor har sannolikt också väldigt få symptom. Det är en mild sjukdom som ofta är självläkande. Man behöver inte ens antibiotika för att bli frisk.

SIEMs kommentar: En insändare förra året påpekade att många av dem som förmåtts vaccinera sig mot TBE falskeligen föreställer sig att de skyddas mot borreliga och andra fästingkomplikationer. Så är det alltså inte. Ska man slarva med vitlöken och klädedräkten så gäller det alltså att vara selektiv med vilka fästingar man låter sig stickas av. Se gärna vår granskning av TBE-vaccinets för- och nackdelar på http://www.klokast.se/Nyhet/2004/Apr04.html

Mindre intag av salt kan förebygga hjärtkärlsjukdom
http://www.nymedicin.com/news/2007/04/20/Mindre-intag-av-salt-kan-forebygga-hjartkarlsjukdom.html
Personer som minskar intag av salt i sin mat minskar sin risk att utveckla hjärtkärlsjukdom med 25 % enligt en artikel nyligen publicerad i BMJ, British Medical Journal. Man minskar också sin risk att dö i hjärtkärlsjukdom med en femtedel.

SIEMS kommentar: En noggrannare granskning av denna rapport tyder på att den trots allt mest sprider en gammal hittills obevisad vandringssägen, I BMJ följs artikeln av en lärorik forskningsmetodisk diskussion, som visar på många fallgropar som finns i denna typ av studier, och som riskerar att helt rasera förtida slutsatser. Se

http://www.bmj.com/cgi/eletters/bmj.39147.604896.55v1#164157
där vi kan hämta t ex följande inlägg: :

Instead of Sir William Osler's dictum of "Don't take salt!" it would have been better had he said drink enough water so that you pass urine six times a day. Not coffee, tea or milk. That water would dissolve and excrete the excess salt. Sodium Chloride is very necessary and in Tropical countries should not be forbidden. Patients should always be advised to drink that extra quantity of water, more so in the hotter seasons, and this often alone will bring down their Diastolic Blood Pressure without resorting to Anti-hypertensive tablets. Sea Salt dissolves. The water also prevents kidney stones from forming in those hot seasons.

Blodtryck

Hej!
Var på hälsokontroll för en tid sedan och fick höra att jag hade
ngt förhöjt blodtryck(137/94).Fick under ett par veckor mäta
trycket hemma för att sedan komma tillbaka till läkaren. Även hemma
låg undertrycket på 92-95, så läkaren skrev ut blodtryckssänkande
medicin. Läste om biverkningarna i FASS och hämtade inte ens ut
receptet!
Läste på din sida om högt blodtryck att det bla kan bero på för
lite vätskeintag. Då jag mest dricker kaffe och örtthé, som ju
faktiskt är vätskedrivande, såg jag till att börja dricka mer
vatten fast jag inte var törstig. Efter ngn vecka testade jag
blodtrycket vid flera tillfällen och det var nu nere på 80! Efter
bara ngn vecka!
Tack för den informationen som läkaren inte ens nämde kunde vara en
enkel sak att pröva först!!
Fick hem analysresultat från blodproven som enligt läkaren var
"utan anmärkning", men eftersom mitt förtroende för henne nu är
lika med noll så undrar jag vad förhöjda värden av calcium innebär?
Är det något jag behöver oroa mig för tycker du?
Tack igen!
Mvh WA Ps. Jag är 45 år ds.

SIEMs kommentar: Sidan var http://www.klokast.se/siem/Hjart.html


Diagnosen depression missar normala sorgreaktioner
http://www.nymedicin.com/news/2007/04/13/Diagnosen-depression-missar-normala-sorgreaktioner.html
Upp till 25% av alla patienter som fått diagnos depression enligt gällande kriterier har istället drabbats av svår trauma t ex förlust av anhörig eller arbete.

Enligt en ny studie kan gällande kriterier för depression inte skilja mellan utdragna normala sorgreaktioner och diagnosen depression.

SIEMs kommentar: Antag att varje levande svensk under sitt liv drabbas avc åtminstone fem allvarliga förluster, som förtjänar att betecknas som ”sorg”, och att de sörjer under ett halvår varje gång. Undra på att ”depression” är en lönsam marknad, som läkemedelsbolagen ogärna överger.


Vägran att acceptera fakta - förnekelse och hälsa
http://www.nymedicin.com/news/2007/04/04/Vagran-att-acceptera-fakta-fornekelse-och-halsa.html
Förnekelse är ett vanlig reaktion mot stress. Det kan därmed vara en viktig försvarsmekanism som hjälper personen att ta itu med sin situation. Men förnekelse kan också försena ett adekvat svar när man verkligen behöver hjälp och vård.

Förnekelse innebär en vägran att acceptera eller ta itu med smärtsamma och överväldigande yttre händelser. Förnekaren förnekar fakta och tror sig därmed minska konsekvenserna.

Förnekelse eller hälsosam misstänksamhet kan hjälpa patienter att inte döma förrän de fått alla fakta. Man kan slippa att koncentrera sig på mindre besvär och smärta. Lite hosta innebär inte automatiskt att man har lunginflammation tills man fått rätt diagnos.

Förnekelse kan ge den nödvändiga tid som ibland behövs för att handlägga dåliga nyheter. Ett gradvis accepterande av större förändringar kan leda till bättre beslut i det långa loppet. Detta kallas för adaptiv respons.

SIEMs kommentar: Så fick vi äntligen en vetenskaplig referensram för att kunna studera verklighetsförnekande läkare, somär oförmögna att beakta, medge elller uppmärksamma t ex biverkningar av vaccinering, amkalgamskador och elöverkänslighet, för att i stället koncentrera sig på mindre besvär. Förnekelsen ger dem alltså ”den nödvändiga tid som behövs för att handlägga dåliga nyheter” - t ex att sälja sina aktier och byta fot i den vetenskapliga diskussionen..

Hjärnskador studeras hos apatiska barn
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=652179
Barn i flyktingfamiljer fortsätter att insjukna i uppgivenhetssymtom och blir apatiska. Fortfarande sondmatas fyra barn bara i Stockholms län. Nu görs första studien av 33 barn som varit apatiska.
 
SIEMs kommentar: Det vore intressant att undersöka om problemet delvis kan ha att göra med de massiva vaccineringar som ofta sätts in på nykomna och undernärda flyktingbarn.

Svenska kostråd inte vetenskapliga
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=650730
Livsmedelsverket rekommenderar att 25-35 procent av matens energi ska komma från fett, och de låter producenter sätta nyttighetssymbolen "Nyckelhålet" på produkter som är särskilt fettsnåla.

Hård kritik mot tandimplantat
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1376998
Forskare har visat att många tandimplantat lossnar och att käkbenet kan brytas ner. Nu säger Läkemedelsverkets expert professor Björn Klinge att implantaten Nobeldirekt och Nobelperfect inte borde få säljas alls.

Parkinsons sjukdom var arbetsskada
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1371795
Efter åtta år har tre män som tidigare arbetat vid Wargöns pappersbruk fått Parkinsons sjukdom erkänd som arbetsskada. Det står klart efter onsdagens dom i kammarrätten.

SIEMs kommentar: Sen återstår att klarlägga hur många apelsinätare som drabbats av lägre doser av samma förgiftning. Det tar nog hundra år till. Men vem omsätter denna kunskap i konkreta folkhälsoåtgärder?

Giftiga kemikalier i vardagskläder
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1378867
En stort antal plagg, som exempelvis Gore-Tex-jackor, barnoveraller och skor, är impregnerade med fluorerade ämnen, som man vet kan vara skadliga för miljön och människors hälsa. Nästan alla de kemiska produkter, som används för att impregnera textilier, innehåller dessa ämnen.

SIEMs kommentar: Vem omsätter denna kunskap i konkreta folkhälsoåtgärder?

 
Fiskfjäll i läsk och  hår i fikabröd
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1073781,00.html

Din mat kan innehålla skalbaggar, fjädrar och hår Hår, skalbaggar och fiskrester kan finnas i din vardagsmat. Utan att att du har en aning om det.
- Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket...

Datorer i vit rock ?
http://www.computersweden.se/seminars
Nu står medicinska beslutsstödsystem inför det stora genombrottet i vården.

System för övervakning, tolkning av medicinska data och journalsystem med
inbyggd intelligens räddar liv, varnar för felbehandlingar och ger
läkaren support i beslut om diagnos och behandling.

Computer Sweden och Dagens Medicin arrangerar ett seminarium där forskare
och företag presenterar den senaste utvecklingen på området medicinska
beslutsstödsystem. Ni får möta föregångarna på området, praktikfall som visar
vägen och som tagit vara på de nya möjligheterna.
...
Välkommen att boka din plats på seminariet redan i dag:

SIEMs kommentar: Redan i dag är den vanlige läkarens arbete hårdreglerat av läkemedelsindustri och myndighetsråd. Nu kan man alltså se fram mot en än snävare tvångströja av sk beslutsstödssystem, som ger än mindre förutsättningar för att begripa patientens situation, och på längre sikt helt kan ersätta läkaren.  Men om IT-systemen utformas på patientens villkor, och ger denne  korrekt riskinformation vore ju något vunnet, förstås.  Vilken patient skulle med korrekt biverkningsinformation acceptera t ex behandling med Yentreve? Se t ex http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20040607009727&DocTypeID=3

Dra in det skadliga medlet Yentreve!
http://jannel.se/yentreve_skador.pdf

Yentreve godkändes i Sverige den 11 augusti 2004 [1] för behandling av urininkontinens. Tillverkare är Eli Lilly. Det är exakt samma medel (duloxetin), som under namnet Cymbalta säljs av Lilly som ett antidepressivt medel.

Som Läkemedelverket vet blev Yentreve inte godkänt i USA. Eli Lilly drog tillbaka sin ansökan i januari 2005. I British Medical Journal gavs data om skälet: ”The FDA said that studies of women using the drug for incontinence showed that the risk of suicidality among the women was twice that in the general population of middle aged women in the US.” [2]

Men i Sverige blev det godkänt.

Hur kom det sig att det svenska Läkemedelsverket, några månader innan Eli Lilly drog tillbaka sin ansökan till FDA, kunde godkänna Yentreve?

Enligt nyligen framkommen information berodde det på att Eli Lilly i den ansökan som gjordes till svenska (och europeiska) myndigheter mörklade data om självmord och självmordsbenägenhet – och om medlets dåliga effekt och skadeverkningar.

Brittiska butiksjättar rensar i mathyllorna
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15482299.asp
Två av Storbritanniens största matkedjor, Asda och Marks & Spencers, rensar sina livsmedel från konstgjorda smak- och färgämnen. Allergiframkallande azofärgämnen, sötningsmedlet aspartam och smakförstärkaren natriumglutamat tas bort ur sortimentet under 2007.

Henriks kommentar: Det lär ju inte hända i Sverige detta... Livsmedelsverket och EU slog som sagt i somras (efter att ha läst lite studier och jämfört med andra) fast att aspartam är helt ofarligt... eller inte kan bevisas vara farligt... Att man ersätter med sukralos är ju strålande... för det är ju ännu inte bevisat farligt, bara galenpannor som påstår att det är farligt....

Nytt vaccin testas på unga
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=827566&from=rss
Ett nytt vaccin mot hjärnhinneinflammation och blodförgiftning ska testas vid universitetssjukhuset Mas i Malmö. Parallellt görs försök på tre andra svenska sjukhus samt i Danmark.
Vaccinet är avsett för barn och ungdomar och det är första gången som det testas i Europa. Om försöket slår väl ut är tanken att vaccinet ska kunna ingå i det basprogram som finns för alla småbarn i Sverige.
Årligen insjuknar ca 80-90 barn eller ungdomar i hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning som orsakats av bakterier som kallas meningokocker.

SIEMs kommentar: Allmänheten varnas

Autism, vacciner och tungmetaller
http://www.epochtimes.se/articles/2007/05/14/12353.html
För din info, bra om den får träffar och sprids, den är lite "skarp" för att vara ganska main stream-media. /Vänliga hälsningar Kjell

Hjärnskador studeras hos apatiska barn
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=652179
Barn i flyktingfamiljer fortsätter att insjukna i uppgivenhetssymtom och blir apatiska. Fortfarande sondmatas fyra barn bara i Stockholms län. Nu görs första studien av 33 barn som varit apatiska.
 
SIEMs kommentar: Det vore intressant att undersöka om problemet delvis kan ha att göra med de massiva vaccineringar som ofta sätts in på nykomna och undernärda flyktingbarn.

Silverkvinnor mot HIV
Hej, Vi har sedan ett par år tillbaka sponsrat en hjälporganisation i Kenya med kolloidalt silver. De har givit detta till ett trettiotal HIV/AIDS-sjuka kvinnor som då snabbt blev bättre och kom tillbaka till livet. Nio av dessa kvinnor har nu varit i Sverige på turne tillsammans med en danstrupp för att sprida information om deras livssituation. De kallar sig Silver Women för att hylla det kolloidala silvret som dom anser gett dom livet tillbaka. Åtminstone en tidning vågade skriva lite om deras resultat:

http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=640490

Hälsningar, Anders Sultan

Coming soon: the shopping channel run by drug firms
http://business.guardian.co.uk:80/story/0,,2084509,00.htm

Four of the world's biggest pharmaceutical companies are proposing to launch a television station to tell the public about their drugs, amid strenuous lobbying across Europe by the industry for an end to restrictions aimed at protecting patients. Pharma TV would be a dedicated interactive digital channel funded by the industry with health news and features but, at its heart, would be detailed information from drug companies about their medicines.....

SIEMs kommentar: Sjungande Iprenknoddar som såpopera dygnet runt - de bidrar säkert till folkhälsan


Skeptikernas logik

I ett mail från en listmedlem på Hg-listan står att ett program om "spökerier" häromkvällen på någon kabelkanal handlade om tre platser där det sades spöka, och folk som vittnade om vad de upplevt. Det var syner och ljud, folk som svimmat efter "attacker" från spöken också vidare. De "troende" visste förstås med sig att det var de olyckliga andarna efter en mördad kvinna och de män som hängts för mordet, respektive en liten flicka som dött under ett skrikanfall och så vidare...

Detta fick förklaringar av vetenskapen:

Den gråtande flickan i rummet: Sängen hade en metallram som fick kompasser att slå volter och löpa amok. Människor känsliga för magnetfält kunde uppleva kraftig yrsel, få hallucinationer med både ljud och synintryck. Med mera. Av magnetfälten...

Även källaren med morden fick sin förklaring, kompassen fick spel på grund av konstiga magnetfält och dessutom visade det sig vara problem med syremängden, folk blev helt enkelt kallsvettiga och snurriga och så lite syner på det så upplevde de att de blev attackerade av spöken.

Intressant att detta är det "vetenskapliga" sättet att förklara nonsens som spökerier, när det helt plötsligt inte är ett dugg "vetenskapligt" att man reagerar på magnetfält kring telefoni och datorer...

M R  (citerad från Kalle Hellebergs veckomail)


Politiker får lära sig bemöta sd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=649837
Svenska politiker behöver utbildning i debatt mot sverigedemokraterna. De måste få hjälp att förstå denna främmande fågel i svensk politik. Det anser tidningarna Gringo och Expo, som tillhandahåller politikerkurser i att slå tillbaka mot sd:s invandringsfientliga siffertricksande.

 
SIEMs kommentar: Den dag en griupp politiker även vill lära sig genomskåda skolmedicinsk s k logik och argument är vi beredda att ställa upp med utbildning.

Rabarbern en underskattad trädgårdsväxt
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1365109
Rabarber är en bortglömd medicinalväxt som många svenskar har ett alldeles särskilt förhållande till såhär års. Numera är det få svenskar som använder den av medicinska skäl, men det var annorlunda på 1700-talet då man använde den torkade roten mot magproblem, berättar författaren Ingar Nilsson, som tecknat växtens historia.


Fler får hörselskador
http://www.sr.se/sjuharad/nyheter/artikel.asp?artikel=1358076
Allt fler i Sverige drabbas av hörselskador och skadorna kryper ner i åldrarna, det visar en färsk rapport från Hörselskadades riksförbund.

Bättre slutvård för höginkomsttagare
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1358108
Vården i livets slutskede är ojämlik, enligt en omfattande studie vid Karolinska institutet och universitetet i Liverpool. De som har högst inkomst får nästan dubbelt så dyr vård under sitt sista levnadsår än de som tjänar minst.

Sverige världens bästa land för mammor
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1357215
....
Övriga nordiska länder ligger också högt. Det som utmärker de bästa länderna är bland annat mammors och barns hälsa, utbildning och ekonomi. Tvärtom gäller för länderna i botten nio av tio av dem afrikanska länder söder om Sahara.

SIEMs kommentar. Så enkelt att förvandla afrikanska mammors problem till en fråga om bromsmediciner. Bromsmediciner mot maktlöshet och fattigdom skulle vi dock gärna se.


Ny upptäckt kan ge bättre cancervård
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1356438

En forskargrupp i Göteborg har lyckats visa att celler kan skicka information till andra celler om hur de ska uppföra sig. Upptäckten som publiceras i en av ansedda Natures vetenskapliga tidskrifter kan led a till helt nya sätt att behandla flera olika sjukdomar.

– Det här är oerhört intressant eftersom det för det första talar om för oss att celler i kroppen kommunicerar på ett mycket mer intrikat sätt än vi trodde för bara någon vecka sedan. Det andra är att man skulle kunna använda det här sättet för kroppen att kommunicera med varandra med genetiskt material för medicinsk behandling. Man skulle kunna använda det för att behandla till exempel genetiska sjukdomar eller cancer, säger professor Jan Lötvall som leder forskargruppen.


SIEMs kommentar: Vetenskapen börjar långsamt komma i kapp vad som sedan länge hävdats i SIEMs webkurs, och andra publikationer. Att tex virus förmedlar information mellan celler, och endast undantagsvis framkallar sjukdom är t ex närmast okänt bland skolmedicinare. Detta trots att nästan alla virus är komplett ofarliga.

Och trots att den ”nya” kunskapen inte är mer än en vecka gammal så ”vet” forskarna redan att den kan användas för att behandla cancer och genetiska sjukdomar. Insider-affärerna börjar i laboratorierna.

Vaccinmail

Hejsan.
Måste få börja med att säga att ni har så rätt i allt ni skriver och en kanon bra hemsida.
Vi har tre flickor på 13, 10 & 5 år. Tyvärr så är dom två äldsta vaccinerade.Detta på grund av att vi inte hade fått någon annan information än att man måste , därimot så har den minsta tjejen inte fått en enda spruta trots att läkaren vid första 3månaders kontrollen försökte skrämma oss med tex - Ni utsätter erat barn för livsfara om  ni inte vaccinerar.. Visst man står alltid i vägskäl där man undrar om man gör rätt eller fel men detta beslut att inte vaccinera känns så rätt för både jag & min man.
...
Vi bor i norra norrland och där vaccinerar nästan alla. Vet bara en till familj som inte vaccinerat. Man måste vara stark och lita på sin egen känsla för att inte falla för trycket. Tack på förhand. MVH SC


Hej!

Läste om klådan efter vaccinering i ditt senaste utskick. Någon hade frågat läkaren om sina knölar efter sticken. jag har själv detta problem men har inte fått ngn förklaring efter ett flertal brev till bland annat läkemedelsverket som aldrig svarat. Det har nu kliat i över 20 år!!! Detta efter en hyposensibilisering i tonåren mot timotej och björk. Jag fick då Tavegyl och rådet att fortsätta att vaccineras. Vilket jag gjorde men allergin är även den kvar... visst känner man sig trygg? suck?

bästa hälsningar MN

Och om det bara vore vaccinerna.,...

The proof food additives ARE as bad as we feared
http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/womenfamily.html?in_article_id=453431&in_page_id=1799

.....
Parents have been warned to avoid artificial additives used in drinks, sweets and processed foods amid a link to behaviour problems in children.

A study funded by the government's Food Standards Agency(FSA) is understood to have drawn a link with temper tantrums and poor concentration.

There are also concerns about allergic reactions such as asthma and rashes.
The findings are potentially explosive for the entire food industry, which faces the need to reformulate a vast array of children's products.
Vyvyan Howard, professor of bio-imaging at Ulster University and an adviser to the FSA, called on parents and manufacturers to protect children.
He said: "It is biologically plausible that they could be having an effect.
"Parents can protect their children by avoiding foods containing the additives. I personally do not feed these sorts of foods to my 15-month-old daughter."
He called on manufacturers and supermarkets to remove the additives on a precautionary basis.
He said: "It is the right thing to do to remove these additives from children's foods. They have no nutritional value, so why put them in?

"There are very tight restrictions banning these additives from foods designed for children under the age of one.
"But why stop there? Children's brains and nervous systems are developing beyond the age of one."


 SIEMs kommentar.   Inte heller detta är någon ny kunskap:   Den förträffliga sidan http://hem.passagen.se/mission.possible.sweden/
har inte uppdaterats på många år men är fortfarande aktuell.  Detta gäller också den länk som de ger till http://hem.passagen.se/enummer/  och där du kan kolla de flesta enummer - och vad de egentligen betyder och misstänks kunna ställa till med.

Domstol gav inte autistisk pojke rätt
http://www.sr.se/cgi-bin/malmo/nyheter/artikel.asp?Artikel=1345976
Den långa rättsprocessen har gått ut på att försöka bevisa om autism är en medfödd sjukdom eller inte. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har vägrat att betala ut ersättning för pojkens sjukdom, eftersom försäkringen inte gäller medfödda sjukdomar.
..

SIEMs kommentar:

SIEMs läsare har under flera år kunnat följa Alan Rees detektivarbete rörande frågorna rörande vaccinskador och autism. Nu har  svensk domstol alltså prövat frågan i en tvist.  Frågan är om saken därmed är avgjord.

Ett fungerande rättssystem är ytterst en - om än bräcklig - garanti för fred, säkerhet och trygghet. Så länge den, som uppfattar sig grymt och orättvist behandlad, ändå har en tilltro till att han kan få rätt om han får lägga fram sin sak, och få den prövad på ett sakligt och rättvist sätt, så länge kommer han också att avhålla sig från våld och annan samhällsomstörtande verksamhet. Alternativen till fungerande rättssystem kan skådas runt om i världen.

Likhet inför lagen är därmed en självklar princip i ett fungerande rättssystem. Den ger den fattige rätt att bli bedömd på samma villkor som den rike, den svage på samma sätt som den starke. Deras utsagor ska prövas på sakliga grunder, inte utifrån vem sagesmannen är, vilken status och position han har i samhället. Detta har tidigare varit en samhällelig självklarhet. Så ej längre.

Sverige har tidigare berömt sig för att ha ett fungerande rättssystem Det har dock även tidigare funnits skäl att ifrågasätta detta. Denna dom av Malmö tingsrätt visar dock klart att det är något ruttet även i staten Sverige.

Rättens uppgift är att granska parternas argument utifrån deras sanningshalt och trovärdighet, inte att granska parterna själva, än mindre vilken samhällelig ställning de personer har som de åberopar.

Domskälens nyckelformulering är att ”de medicinska experter som Trygg-Hansa fört fram har väsentligt mycket större erfarenhet och kompetens än föräldrarnas ”. Detta rättens argument kan ju låta övertygande, och det är ju avsikten. Men är det sakligt och rätt?

Hur mäter man då erfarenhet? Hur avgör man objektivt att dina tjugo år på KI har gett större erfarenhet än mina? Hur mäter man då kompetens? Hur kan man avgöra att X besitter en större kompetens än Y?  Hur vet man inom vilket område som  den behövliga erfarenheten och kompetensen bör finnas?

Flertalet sakkunniga som åberopats i denna rättegång - av båda parter - har ägnat många levnadsår åt frågan om autism och dess bakgrund. Hur avgör man - objektivt - att vissa av dessa år gett ”mer erfarenhet och kompetens” än andra? Vilka andra bedömningsgrunder än de sakkunnigas respektive prestige och ställning i den akademiska världen har domstolen använt sig av? Innebär en framskjuten position i den akademiska världen att ens utsagor inte behöver granskas av domstolen, utan självklart tas för givna? Är detta förenligt med ”likhet inför lagen”? Självklart inte.

En av många frågor är t ex inom vilket område som erfarenheten och kompetensen är behövlig. I det följande ska vi visa att i  vart fall ett viktigt avseende saknas denna erfarenhet och kompetens helt inom expertkåren,  nämligen logik och förnuft. Uppenbarligen saknar även domstolen detta.

Den falska logiken

Försäkringsbolagets  medicinska sk expertisen är alltså överens om att Magnus drabbats av "idiopatisk infantil autism", dvs en "barnautism som saknar känd yttre orsak.  Eftersom den saknar känd yttre orsak   anser den s k  medicinska vetenskapen  orsaken vara  genetisk, på vilket sätt kan  man dock inte säga.   Vilken gen eller genkombination som ligger bakom vet man inte.

Läsaren uppmanas granska logiken:  Även om orsaken till Magnus autism  är okänd så anses  alltså den likväl vara känd - dvs genetisk

Vetenskapliga begrepp måste vara konsistenta, dvs betyda samma sak oavsett när och var de används.  Ett begrepp som definieras utifrån vad som är känt /idopatisk autism/ växlar alltså i betydelse beroende på när det används och vem som använder det, ungefär som begreppet "främmande länder".  Är t ex Afrika eller Guatemala  ett främmande land?  Därför duger inte sådana begrepp för vetenskapliga ändamål. Men det begriper inte den medicinska eliten - eller försöker  medvetet slå blå dunster i ögonen på domstolar och allmänhet.

Den påstådda genetiska orsaken är emellertid i själva verket okändEnligt all vetenskapsteori ska påståenden om orsakssamband kunna beläggas genom experiment, eller i vart fall precisa prognoser   Ingen har  dock visat hur man utifrån kunskap om föräldrarna eller genetiska egenskaper hos fostret  kan förutse vilka barn som ska utveckla autism eller ej.   Påståendena om autismens genetiska bakgrund kan inte omsättas eller påvisas i någon praktisk kompetens överhuvudtaget.  Detta hindrar inte den medicinska eliten från tvärsäkra påståenden.   (Jämför gärna denna   vetenskapsteoretiska slapphet inom medicinen, med t ex de rigida dubbelblindtest  som t ex krävs för att godkänna naturliga läkemetoder.)

Med exakt  samma  (brist på ) logik skulle man kunna vända på resonemanget:   Magnus lider då av en autism utan känd genetisk orsak. Alltså  måste  orsaken till autism alltså vara någon yttre faktor.

Den medicinska elit som mobiliserats av försäkringsbolaget använder sig alltså av rena bondfångartrick. Låt  oss tydliggöra detta ytterligare.

Först utgår man ifrån att det kan finnas endast två typer av orsaker till ett visst tillstånd : yttre (miljö) och inre (medfödda, genetiska).  De olika yttre och inre orsaker som kan tänkas finnas kan sedan vara kända eller okända.   Totalt har vi alltså nu fyra orsakskategorier att röra oss med:

a)  yttre kända orsaker
b)  yttre okända orsaker
c)  inre kända orsaker
d)  inre okända orsaker

Därefter fastställer man att Magnus lider av "idiopatisk autism".  Begreppet "idiopatisk autism"   definieras som "utan kända yttre orsaker" (a) .  Logiskt sett kan alltså orsaken till "idiopatisk autism" endast vara b) c) eller d). 

Men om man nu hade känt till någon yttre orsak till Magnus autism, så  skulle diagnosen  "idiopatisk autism" vara felaktig.    Redan den diagnos man använder förutsätter alltså att inga yttre orsaker kan vara kända.  Påståendets riktighet vilar alltså på begreppsdefinitionen,  och behöver inte grundas på några biologiska studier överhuvudtaget.  Man förutsätter vad som borde bevisas.

Ex:  
- Alla demokratier har fria val!
- Vad menar du med demokrati?
-  Jag menar stater med fria val.

Nu gäller det för det medicinska etablissemanget att ge intrycket av att denna innehållslösa ordlek grundas på djupt kunnande och intensiv forskning.   Detta gör man genom att åberopa (dubiösa) tvillingstudier,  där en mängd diagnoskriterier och begrepp använts på helt andra och självmotsägande sätt, samt "studier av vaccineffekter" (som granskats av SIEM  i andra sammanhang  och befunnits vara behäftade med grova felaktigheter för att inte säga rent forskningsfusk.  Se t ex   http://www.klokast.se/siem/MMRE.html  , http://www.klokast.se/siem/MMRE2.html ).

Om  motparten    tillåtits använda samma  bondfångarknep som den medicinska eliten kunde man göra på följande sätt.   Man  ger - med samma rätt som de medicinska experterna -  Magnus diagnosen "autism utan känd inre orsak" (c), ty ingen har kunnat definiera vad den genetiska orsaken skulle vara . Logiskt sett bör nu orsaken vara att söka i katgegori a), b) eller d).   Om nu någon skulle framföra att orsaken skulle vara "fel på kromosom  ZX" (d) ,  så skulle dett ju innebära att orsaken var känd, och då skulle diagnosen
"autism utan känd inre orsak" vara felaktig.   Alltså måste den egentliga orsaken finnas i kategori a) eller b), dvs vara yttre.  Simsalabim så kan man med samma (brist på) logik  bevisa motsatsen


En sådan (brist på)  logik godkänns alltså av svensk domstol. Vittnen som säger emot sig själva brukar  i andra rättsprocesser avvisas eller åtalas för mened.   Så inte här, uppenbarligen uttolkar domstolen i stället det logiska virrvarret som ett uttryck för högtstående erfarenhet och kompetens.
 
Sakargumenten

Det försäkringsbolagets ”sakkunniga” hävdat är alltså  att autism är en sjukdom, vars orsaker uteslutande är medfödda. De måste ändå medge att denna utvecklats i explosionsartad takt under de senaste årtiondena. När vissa medfödda egenskaper snabbt ökar i en population, så tyder detta enligt evolutionsläran på att dessa egenskaper ger individen kraftiga överlevnads- och fortplantningsfördelar. Ingen har dock hittills kunnat visa på vilka överlevnads- och fortplantningsfördelar som autism skulle ge.

Som forskningsmässigt stöd för sitt  genetiska antagande åberopar man s k tvillingstudier, varav den tyngsta och mest  grundläggande utfördes av Folstein & Rutter 1977.   Vi kommer i en senaere artikel att   visa att denna studie logiskt och empiriskt  är ihåligare än en schweizerost.  Inte ett enda av de fyra (4!)   fall som Rutter åberopar till stöd för den genetiska hypotesen led bevisligen av "idiopatisk infantil autism". I stället finns  där olika fall  av misstänkt  herpesencephalit, blyförgiftning och "atypisk autism" med spontantillfrisknande.  Blotta åberopandet av denna studie  i Magnusfallet  borde gränsa till menedsbrott.

Domstolens roll

Det föräldrarna - och många andra intresserade - väntat sig var att domstolen skulle granska de orimliga historier som de etablerade intressena inom vetenskapen dukar upp, till skydd för sina karriärer, vaccinindustrin och vårdapparatens ohejdade expansion. Det gjorde den inte. I stället åtog den sig den lättaste uppgiften av dem alla - att studera sagesmännens titlar och positioner:   Detta kunde ha gjorts utan process överhuvudtaget, domstolsförhandlngarna var alltså uppenbart bara ett spel för galleriet och en tom gest.

Juridiskt sett grundar sig domslutet på ett försäkringsvillkor, vilket utgår från begreppet ”medicinsk erfarenhet”. Där de medicinska vittnena har olika uppfattning väljer alltså domstolen att beakta endast dem med högst prestige och ställning - oavsett om den uppfattning de företräder är sakligt ohållbar och logiskt självmotsägande. Vilken smörja som helst kan alltså  upphöjas till lag, om den framförs av vitrockade auktoriteter.

Banden mellan industrimedicinen och lagstiftarna - eller mellan den politiska och ekonomiska makten - är smidda av stål, men domen faller därmed också hårt över den medicinen som sådan:  Dessa band smiddes redan i medeltidens skråsamhälle. Fursten beskyddade skråen och skråen belönade fursten. Tjänster och gentjänster.

Det är ett allmänt intresse att den dom som nu fallit överklagas. Det är också rimligt att domskälen granskas av JK. Om en domstol så flagrant får låta sig luras av ordlekar och  ägna sig åt att bedöma person och inte sak, då är rättssystemet som sådant illa ute - liksom vi alla.

Lärdomar

”Medicinska sanningar” behöver alltså inte vara uttryck för överlagsen kunskap och vetande. Det du får höra av din doktor kan vara myter som statsmakten behöver sprida för att upprätthålla sin makt över den enskilde, dvs dig.  Den vita rocken är i själva verket en uniform, vars behörighetsmärken utdelas av den politiska och ekonomiska makten.

Den dom som föll över föräldrarna för många år sedan kan dock inte överklagas. Den drabbar tiotusentals enskilda i vårt samhälle varje år. ”Vi bygger ut anhörigvården” säger politikerna skamlöst. Att några av dessa hårt pressade föräldrar och andra drabbade överhuvudtaget har ork att protestera och driva sin fråga  är en gåta.

Det är också ett politiskt intresse att de hindras från detta.  Ty ett rättsväsende som skulle räcka ett finger åt miljöförgiftade, amalgamskadade, elöverkänsliga, vaccinskadade, läkemedelsförgiftade  och andra grundlurade, skulle hota samhällets grundvalar. Den ”medicinska vetenskapen” fullgör därför sina plikter mot fursten genom att sprida verklighetsfrämmande myter om folkets sjuklighet, och gengäldar därmed furstens stöd till det medicinska skrået. Den bisarra domen i Malmö tingsrätt var därför i själva verket logisk och nödvändig, inte utifrån fakta i målet men utifrån fakta om makten i vårt samhälle.

Det är de ännu icke personligt drabbade som måste tvinga fram en förändring om det ska bli någon. Till dem har vi en hälsning från Hemingway:

- Fråga inte för vem klockan klämtar. Den klämtar för dig.


Så får du bättre sömn
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=645628
Störd sömn och trötthet ökar risken för långtidssjukskrivning. I linje med det ökar god sömn chanserna att komma tillbaka till arbetet. Svårt att sova på nätterna? Se då till att ta tag i sömnproblemen i tid. Du kan nämligen vara i riskzonen för att bli långtidssjukskriven.


SIEMs kommentar:
Detta är närmast parodiskt: Bland de första och tydligaste tecknen på att kroppen är utsatt för skada och hot om skada är just sömnsvårigheter. (Läs SIEMs webkurs för att lära dig att ”läsa kroppen” ). Om skadan inte undanröjs och får läka, uppstår allt allvarligare reaktioner i kroppen.

Detta förstår naturligtvis inte den s k medicinska vetenskapen. I stället utnämner den det första den ser, ”sömnsvårigheter”, till en självständig orsak till långtidssjukskrivningar. Nästa steg i denna mytologiska karusell är att ”bekämpa sömnsvårigheter”, vilket i regel går ut på att ytterligare uppfostra folket och diktera dess levnadssätt. Vi kan förutse kostnadskrävande projekt i detta syfte, till minimal nytta.

Vad kunde man göra i stället? Tja - identifiera och undanröja de skador som ger sömnsvårigheter, så klart : Här finns naturligtvis krav och överbelastning från familje-, arbets- och samhällsliv, men också många kemiska påverkningar, för att inte tala om en ofta rent skadlig livsåskådning. Även sådana faktorer ska alltså nu göras till arbetsuppgifter för den medicinska vetenskapen. Så kan skrået bygga ut sitt verksamhetsområde och sina profiter, samt garnera anrättningen med allt mera droger.

- Men jag kan inte sova utan en tablett till natten! Jag måste få sova! utbrister ibland en avgiftningspatient. - Visst behöver du sova, brukar mitt svar bli. Men det tabletterna kan ge är medvetslöshet, inte sömn. Och människan har inget naturligt behov av medvetslöshet. Behov av medvetslöshet skapas möjligen av att möta alltför mycket galenskap, t ex medicinsk.

Vac Tarek nyvaccinerad?

http://wwwb.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1056065,00.html
Tarek Semmou, ett år och åtta månader, fick hög feber en vecka efter sin vaccination. När pojken blev allt sämre tog pappan honom till Drottning Silvias barnsjukhus – där de efter en första undersökning fick vänta i flera timmar. Till sist ringde pappan efter läkare igen, men då var det för sent. En timme senare var Tarek död

SIEMs kommentar:  I nyhetsflödet efter  Tareks död är det bara i GT och AB som vi sett att förhistorien med vaccinering överhuvudtaget nämns.   I de flesta fall, t ex,   http://wwwb.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1056065,00.html
har journalisten  tydligen inte ens ställt frågan om vaccination. 

Den sk logik som ligger bakom denna märkliga och selektiva tystnad är att enligt statistiken dör de flesta barn  inte av vacciner.  På motsvarande sätt dör de flesta barn inte av att deras föräldrar slår ihjäl dem.  Då borde det väl inte heller finnas något skäl i att anhålla eller granska föräldrarnas roll vid misstänkta barndödsfall? 

http://sydsvenskan.se/sverige/article234747.ece
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,971533,00.html

Vaccinernas Joe Labero
Vet vi vad vi gör när vi vaccinerar?

http://www.lakartidningen.se/old/content_0404/pdf/294_297.pdf

Författaren försöker genom denna artikel skapa intryck av att vaccinering har ospecifika fördelar. dvs är allmänt hälsosamma även bortsett från den sjukdom vaccineringen avser. Dessa ospecifika fördelar skulle, menar han kunna avläsas, i de allmänna dödlighetssifrrorna i de områden där vaccineringsprogrammen äger rum.

”Det råder knappast några tvivel om att vacciner har haft positiva effekter på den generella barnadödligheten i utvecklingsländerna [9, 16]. Mycket av denna effekt kan säkerligen förklaras med de ospecifika effekterna av BCG, mässlingsvaccin och oralt poliovaccin.”

Det i artikeln mest välbeskrivna fallet är ”mässlingvaccination i Banim”: Inte bara dödligheten i mässling utan också den allmänna barnadödligheten minskade, menar författaren, vilket tyder på vaccinets positiva allmänna immunstimulerande effekter, menar han. För den som vill lära sig tekniker för vilseledande forskningfusk är artikelns synnerligen lärorik. Läsaren uppmanas att läsa Banim-avsnittet av artikeln, innan han kastar sig över SIEMs granskning nedan.

SIEMs granskning och kommentarer.

Barnen 1979

1979 härjade alltså en mässlingsepidemi i Bandim. En epidemi kännetecknas av snabb smittspridning, speciellt under förhållanden med bristfällig hygien.

Av de barn som var 6-35 månader gamla i december 1979 hade alltså närmast alla utsatts för smitta, samt en stor andel genomgått och överlevt mässling. 13% av barnen dog detta år ( av en mängd anledningar, inte bara mässling.). De barn som varit mest känsliga för mässlinginfektion hade rimligen redan dött i slutet av 1979, men också de barn som av andra anledningar var de mest svaga.

Merparten av de överlevande torde antingen ha genomgått mässlingsinfektion med immunitet som följd, eller var redan från början, t ex av genetiska skäl, oemottagliga för smittan. Därtill hade de genom sin blotta överlevnad dokumenterat sin livskraft även gentemot andra påfrestningar, under ett år då så många som 13% av deras jämlikar dog.

De vid slutet av 1979  överlevande barnen i Bandim  var alltså en klart selekterad och immuniserad grupp - redan utan vaccination! De Bandim-barn som varit bortresta 1979 hade dock inte genomgått samma naturliga selektions- och immuniseringsprocess..

I december 1979 inleddes vaccineringskampanjen. De barn som vaccinerades i december 1979 torde i de flesta fall alltså redan haft motståndskraft mot mässlingssmitta - de hade rimligen redan överlevt många smittotillfällen. (Det är också rimligt att anta att vaccinationsskador är lindrigare bland barn som redan haft eller varit motståndskraftiga mot naturlig mässlingsinfektion. Själva vaccineringen behöver därför inte vid detta tillfälle ha bidragit till någon nämnvärt ökad dödlighet)

Barnen 1980

1980 hade epidemin i Bandim dämpats. Av de barn som detta år var 6-35 månader gamla hade ca 60% ( dvs de som var 19-35 månader) varit med under epidemin 1979 och överlevt den. De bör även fortsättningsvis ha varit immuniserade och oemottagliga. Dock hade nu en ny årskull tillkommit, 6-18 månader gammal, vilken inte genomgått denna naturliga immuniserings- och selekteringsprocess. Denna yngre grupp utgjorde dock endast ca 40% av alla barn 6-35 mån 1980. De totala barndödlighetssifrrorna för 1980 ligger också på runt 40% av dem 1979.

Diagrammet (Figur 1 i artikeln)

a) Gruppen ”mässlingvaccinerade” bestod alltså under 1980 till minst 60% av barn som redan överlevt epidemin 1979, och alltså var selekterad och naturligt immuniserad - alldeles bortsett från vaccinationen i slutet av 1979. Det är därför inte alls förvånande att dödligheten i gruppen ”vaccinerade barn” 1980 var jämförelsevis låg, inte bara i mässling. Men denna lägre dödlighet behöver alltså på inget sätt ha något som helst samband med vaccinationen som sådan!

b) De barn som varit på annat håll under epidemin 1979 , och nu återvände till Bandim hade inte genomgått motsvarande selektions- och naturliga immuniseringsprocess. Det är inte heller förvånande att dessa barn visade en högre dödlighet 1980.

Barnen 1981

Under 1981 hade epidemien avklingat alltmer. Gruppen ”vaccinerade barn 6-35 månader” bestod nu endast till ca 20% av barn som genomgått 1979 år epidemi. Detta avspeglar sig i att dödligheten bland vaccinerade barn 1981 nu fördubblats jämfört med föregående år - trots att dödligheten bland ”utifrån kommande barn” samtidigt minskar! Naturligtvis lämnar författaren denna fördubbling av dödligheten helt utan kommentar.


Summering och tolkning

För att underbygga sin tes presenterar förfataren - i god medicinsk tradition - skruvade och väl tillrättalagda statistiska data, och undviker noggrant att pröva alternativa tolkningar av dem. Han handplockar också perioder och platser för studier efter eget godtycke, och utan att ge tillräckliga bakgrundsdata för att möjliggöra kritisk granskning. Genom att t ex som startår välja en plats och ett år med extrem barnadödlighet kan i stort sett varje åtgärd visas vara ”effektiv”, i vart fall om ingen djuparae analys görs.

Banim-exemplet visar hur han på så sätt kan ur tomma luften producera vad han påstår är ”statistiska bevis” för vaccinernas förtjänster, ”bevis” som pulvriseras vid en närmre granskning (något som normalt inte behöver fruktas inom vaccinationsbranschen).  De siffror som redovisas i diagrammet kan väl förklaras genom väl kända naturliga processer, och behöver inte visa inte några vaccineffekter överhuvudtaget.

Rapporten utmynnar i det obligatoriska kravet på mer forskning, motiverade bl a av att det kan finnas luckor i vetandet, och att vissa data ändå pekar på att vaccinering för vissa barn och med vissa vacciner kan ge ökad dödlighet som följd.

Detta behov ifrågasätter vi på det bestämdaste. Med den låga kvalitet på forskare och kritisk analys som demonstreras i denna rapport är mer forskning bara ett slöseri med pengar och människoliv. Vad som behövs är mindre forskning och mer sunt förnuft.

Artikeln och diagrammen är dock värdefulla som illustration till hur till synes ”övertygande” vetenskapliga bevis kan produceras på löpande band, av dem som har resurser att tillgå.  När massmedia flödar över av sånt vetenskapligt skräp tror sig t ex journalister redan veta att vacciner är ofarliga, och ställer inte heller några frågor när svenska spädbarn dör.

Hej Ulf,

Jag vill gärna svara på P:s  insändare i senaste månadsmagasinet:

Hej "P"!

Jag känner så igen mig i det du beskriver. När min son var liten var han ett så kallat "öronbarn". Jag försökte undvika penicillinkurer men ibland blev jag skrämd av det läkaren sa och "tog det säkra före det osäkra", det vill säga gjorde som läkaren sa och gav sonen penicillin. Jag sökte hela tiden andra vägar och kom till antroposofin. Deras sätt att se på sjukdomar och de läkemedel de har, gav mig, och min son, oerhört mycket stöd. Boken "Syster Märtas husapotek" finns att beställa hos FALK, tel. 08-551 71 9000 och kostar kanske runt 150:-. Den ger konkreta råd vid sjukdomar och har även ett register över antroposofiska mediciner att ha i husapoteket och vilka doser man ska ta av dem.
Om man trots allt inte vågar göra annat än ge penicillin, så kan man stödja kroppen med Thuja. Sälj i en del hälsokostaffärer, annars hos Weleda, antroposofernas  apotek (butik på webben finns).
Något jag också på något sätt fick vetskap om var BioStrath som finns i hälsokostaffärer. BioStrath blev en stor hjälp för att stödja "öronbarnets" immunförsvar. 

Lycka till!

De bästa hälsningar,
A-L

---------------------------

 DELTA I UPPROPET "GRANSKA VACCINATIONERNA" på

http://www.petitiononline.com/siemvacc/petition.html


Ulf Brånell, dipl biopat
SIEM/Kloka Gubben & Sanslösa Tanten AB
 

ADD ADHD Afte Akupunktur Allergi Alternativ Cancerbehandling Alzheimers sjukdom Amalgamskador Antibiotika Ateroskleros Autism Aspartam

Barnsjukdomar Belastningskador Blåskatarr

Cancer Celluliter Celiaki

DAMP Den nya medicinen Depression; Diarré Difteri Dyslexi Diet

Hamer Högt blodtryck Hemorrojder Hepatit B Hicka Hjärt- o kärlsjukdomar Homeopati Hormonstörningar Huvudvärk

Influensa Insektsbett Impotens Ischias

Kikhosta Kolik Kronisk trötthet Kurser Kloka Gubben Kloka Gubben & Sanslösa Tanten AB

Läkemedelsbiverkningar Leukemi Lumbago

Mässling Migrän Munblåsor

Sjuka Hus Spädbarnsgulsot Spädbarnskolik Stelkramp

Tandfyllnadsmaterial Tarmrening Tinnitus Trög mage Tungmetallskador Tunntarmsinflammation Tarmproblem, tarmflora

Urinvägsinfektion Utbildning

Vaccinationer Vaccinationsskador Vetenskapskritik WEB-kurs Värk Vårtrötthet;

Åderförkalkning

Överkänslighet ÖronljusEksem Elallergi Encephalit

Föda hemma Förgiftningssyndrom Förkylning Förlossning Förstoppning Ljusbehandling; FASS Fibromyalgi Fluor

Galna-ko-sjukan Gifter Glutenöverkänslighet Graviditet Gulsot

Nässelfeber Naturmedicinsk mottagning Nyfödda barn

Obstretik Ont i örat Ont i ryggen

Påssjuka Penicillin Polio Pollenallergi

Rådgivning Ryggskott

Sexuella problem Shizofreni