glutenintolerans

Glutenintolerans – celiaki

Gluten är en gulgrå seg massa, till 80% bestående av svårlösliga proteiner, som ingår i vete, råg, korn o havre. Det är gluten som ger dessa mjöler deras bakegenskaper och jäsningbenägenhet. Listor över glutenfria livsmedel kan erhållas av t ex Livsmedelsverket. (Även liten hjälpreda längst ned på denna sida) Glutenfria mjöler ä¹r t ex bovete, johannesbrödsmjöl, polentagryn (majs), sagogryn, guarnkärnmjöl.

Skolmedicinen beskriver celiaki – glutenintolerans – som en tunntarmssjukdom. Tunntarmens slemhinna blir inflammerad när den får kontakt med gluten, och därmed drabbas hela kroppen, bl a genom näringsbrister pga dålig tarmfunktion.

Symtom och följder som ofta nämns är : depression, viktminskning, gasbildning, diarré, sveda i magen. håravfall, benskörhet, non-Hodgkins-lymfom. Diagnosen kan endast ställas genom tunntarmsbiopsi, symtomen är så skiftande att man inte säkert kan ställa diagnos utifrån symtom.

Orsakerna till celiaki är inte fastställda, man gissar på ärftliga faktorer, och man bedömer sjukdomen som livslång,dvs obotlig. Om man har celiaki måste man äta helt glutenfri kost, också mycket små mängder, t ex brödsmulor, kan orsaka inflammation.

Man räknar med att 0,2-0,3 % av befolkningen lider av celiaki. Glutenintolerans är tio gånger vanligare bland reumatiker och diabetiker, ochg har ofta också samband med psoriasis och dermatitis herpetiformis (hudutslag). Anledningen tror man är ärtfliga faktorer, och glutenintoleransen anses vara livslång och obotlig, även om tillståndet kan förbättras genom glutenfri kost..

Barnvälling och basallergi

En intensiv och ilsken debatt har pågått omkring varför celiaki anses vara så vanlig i Sverige, och varför den mer än fördubblats bland svenska barn under 80-talet. En vanlig uppfattning är att den vanliga glutenhaltiga barnvällingen provocerar fram symtom hos barn, som annars skulle uppträda först vid vuxen ålder. Meningarna är delade om detta är bra eller dåligt – en del läkare hävdar att det är bättre att ”sjukdomen upptäcks i tid”. ”Vetenskapen” har som vanligt tvärsäkra men ständigt skiftande uppfattningar

En annan mening företräds av Föreningen mot Kroniska Besvär, som menar att alltför tidigt introducerad välling grundlägger en livslång ”basallergi” mot både vete, komjölk mm, med mycket spridda symtom. Endast genom att utesluta dessa födoämnen ur kosten kan hälsan återupprättas. För alternativ till barnvälling kontakta gärna Amningshjälpen.

Barnläkare kritiserar barnmatsindustri

SVT TEXT 107 Tor 21 Jun 09:00:08

Under åren 1982-1996 fick svenska barn alldeles för höga glutenhalter i industritillverkad välling och många drabbades därför av glutenintolerans.

Det skriver barnläkaren Salomon Schulman på DN debatt i dag och kallar det hela en medicinsk skandal. Han anser att barnmatsindustrin gjorde en felbedömning när glutenhalten höjdes markant 1982 och att Social- styrelsen bör granska de ansvariga. Då ansågs att dold sjukdom skulle utlösas och barnen slippa lida, men det avfärdas helt av ny forskning.

Det har alltså nu visat sig att barnläkare utifrån grumliga grunder manipulerat barnvällingens sammansättning under de år glutenallergin blev ett växande problem i Sverige. Hur länge ska medicinen anses vara auktoriteter på frågor om hälsa och sjukdom? Har du och ditt barn råd att lita på den?

Praktiska naturmedicinska erfarenheter

Tunntarmsinflammation – oavsett orsak – kan förstöra tarmslemhinnan och därmed försvåra näringsupptaget, och orsaka näringsbrister. Näringsbrister kan förhindra tarmslemhinnan att läka, särskilt om det paralllellt föreligger ett förgiftningstillstånd i kroppen. Tillståndet kan därmed lätt bli kroniskt.

Reumatism, diabetes, psoriasis och andra hudsjukdomar som förknippas med ceiliaki, är enligt naturmedicinen tecken på långt framskriden inre förgiftning , där kroppen lagrar upp gifter i olika vävnader vilka på sikt förlorar allt mer av sin normala funktion.

Glutenrik kost tycks kunna förvärra den irritation som redan finns i tarmen, pga förgiftningen, men förgiftningstillståndet påverkas knappast av att man håller sig till glutenfri kost. Detsamma gäller i vissa fall komjölk och mejieriprodukter. (JÄMF÷R: Om man har sår i huden kan kontakt med många ämnen förvärra svedan och öka smärtan, men de är inte orsak till såret)

Se även tarmförgiftning och TARMRENINGSPROGRAM

Denna överkänslighet är emellertid i princip tillfällig, och om förgiftningstillståndet hävs kan tarmen återfå normal funktion. För att häva förgiftningstillståndet kan emellertid mer ingripande dietförändringar behövas under en längre period, jämsides med annan behandling – t ex näringstillskott och homeopatika. Grundläggande är naturligtvis också att tillförseln av ytterligare gifter via kemiska läkemedel och artficiella livsmedelstillsatser kan minimeras.

Om du har egna hälsoproblem kan du ha stor glädje av SIEMS WEB-kurs i ekologisk medicin.

En speciell anledning till livslånga tarmproblem av detta slag kan också vara vaccinationsskador från barndomen. Också Antibiotika kan orsaka långvariga och häftiga tarmproblem. Kolla också vår Alternativa Föräldrautbildning!

Enkel hjälpreda för gluten

Livsmedelsgrupp Utan Gluten Med eller risk för Gluten
Frukt o bär Alla sorter i ren form Soppor, pajer, krämer
Grönsaker Alla sorter i ren form Stuvningar, gratänger, sallader, rostad lök
Potatis och rotfrukter Alla sorter i ren form Panerad potatis, potatisbullar, kroppkakor, mos
Kostfibrer Potatis- sockerbets-,ris- och morotsfibrer, loppfröskal Vete- och havrekli
Mjöl Glutenfria mjölmixer, maizena, arrowrot, vetestärkelse, mjöl av majs, potatis, soja, bovete och ris Vete, råg, havre, triticale, graham, durumvete, dinkelvete och speltvete
Gryn o flingor Ris, bovete, hirs, majs, polentagryn Mannagryn, havregryn, korngryn, sagogryn, cous-cous, kli, ströbröd, bulgur
Frukostflingor Corn Flakes, Vårgårdaris, rostat ris, glutenfri flingblandning Kalaspuffar, Special K, m fl
Färdigbakat bröd Glutenfritt bröd Bröd bakat på vete, råg, korn, havre, konditorivaror, kaffebröd
Gröt och välling Risgröt, majsvälling, bovete, hirs, majs Välling, manna- o havregrynsgröt

KÄLLA: Bulletinen 1995

Mailat till SIEM

Psoriasisartrit?

Hej! Jag har i ca 15 års tid lidit av ledbesvär, mestadels i knäna. Den enda orsak jag någonsin har hört av läkare är psoriasisartrit, men det har jag uppfattat mest som en gissning. Mina knän har många gånger fyllts med vätska, reumatolog har tömt med spruta och sedan sprutat in cortison. 1989 blev det så pass ofta (2-4 ggr/ år) att man ansåg att jag borde opereras. Vänster knä skars upp och ledsäcken rensades ur. Läketiden var fruktansvärt lång och plågsam. Meningen var att samma sak skulle göras med höger knä, men när jag lärt mig hur plågsam en operation var ville jag inte. Då minskade besvären. (Kändes som att min ovilja till operation styrde bättringen).

Jag har sen i många år gått relativt obesvärad, dock med dålig rörlighet, absolut inte tal om att tex jogga. Dock växte en svullnad sakta upp i höger fotled år för år. Förra året kände jag mig helt OK och började styrketräna. Var jätterädd för vikter på benen men jag ökade på och blev stark, spänstig och snabb. Cyklade 2 mil varenda dag. En underbar känsla! I januari i år slutade jag träna. Högerknät svullnade. Jag tömde hos doktorn. Funkade hyggligt. Blev stel och fick värk, mest på morgnarna. Blev tvungen att tömma samma knä igen i somras. Jag pressade doktorn på åtgärder, hon nämde operation men vi kom överens om tyngre medicinering. Medicinen lindrade något men nu i dagarna slutade jag helt för jag mådde inte bra. Trodde det berodde på medicinen. Jag var deppig och på dåligt humör. Nu är jag pigg och glad men har en hel del värk. Jag känner mig ganska missnöjd med behandlingarna jag fått under åren och börjar nu tänka i nya banor. Läkarvården behandlar bara symtom. Det finns inget vidare intresse för orsaken tycker jag det känns som. Om jag får överdriva är det litegrann som en bilreparation. Jag vill undersöka alternativa metoder. Saker jag hört talas om är akupunktur, reflexologi, homeopati eller kanske sjukgymnastik. Reflexologi prövade jag 2 ggr hos en rastaman på Barbados härom veckan. Det hjälpte upp rörligheten i foten bra. Men bara tillfälligt. Vad tror du? Är homeopati något för mig?

Hej , tack för trevligt brev!
Din berättelse är på många sätt rätt typisk, men tyvärr fastnar många i en evig kretsgång med allt starkare mediciner, och alltmer nedsatt hälsotillstånd till följd av detta. Jag tror definitivt att andra metoder kan ge dig bättre hjälp: Knäna är sannolikt inte det enda hälsoproblemet du har, men ev det mest plågsamma. Det ligger en stor risk i att avgränsa ett hälsoproblem på det sätt som skolmedicinen oftast gör ”knäna är dåliga men resten av kroppen är frisk”. Är t ex talet om helt ”psoriasis” gripet ur luften? Enligt min erfarenhet har din typ av problem ofta samband med dålig tarm- och leverfunktion, vilket också kan ligga bakom hudbesvär.
Sjukgymnastik tror jag inte på i ditt fall, men var och en av de övriga metoderna kan – rätt tillämpad – hjälpa dig avsevärt, liksom ev bindvävsmassage.

Med vänlig hälsning
SIEM/Ulf


Gluten?

Hej Jag skulle vara tacksam för ett råd angående min tre-åriga son. Jag misstänker glutenintolerans pga att han är väldigt smal, klagar över magont då och då, ofta är lös i magen. Har inte brytt mig om att göra skolmedicinsk test eftersom jag inte litar något vidare på dem, men skulle gärna göra en homeopatisk undersökning. Men vad jag vet tar de inte alltid sig an barn? Vänliga hälsningar,


Hej! Tack för brev!
Knuten är väl just den du nämner – enligt lag får inte alternativmedicinare undersöka eller behandla barn under 8 år.
De tips jag vågar ge är naturligtvis att läsa /siem/glutenintolerans.html om du inte gjort det. Det är vanskligt att – fr a som icke-proffs – stirra för mycket på de medicinska diagnoserna, de leder oftast ingenstans eller till en alltmer handikappande och invalidiserande livsföring utan bot. …..Min spontana misstanke är vaccination eller antibiotikaskador, det går ofta att åtgärda med homeopatiska metoder.

Med vänlig hälsning
SIEM/Ulf

Diagnoser så det räcker

Vore fantastiskt om du ville hjälpa mig! Ska berätta lite om mig själv. Ända sen jag föddes har jag varit mycket sjuk. Var glutenallergiker men det blev bättre i tonåren. Var ett s k ”öronbarn” och jag har haft halsfluss och bihåleinflammationer mm otaliga gånger, och därför ätit mycket penicillin. De gav mig också gammalglobelin ( stavas det så ? ) men jag smittas av allt! Mjölkallergin har nu ersatts av damm och mögel bl a. I 18-årsåldern opererades jag för njursten. Jag har psoriasis och jag tappar massor med hår. Tar mivitotal och äter esberitox N när jag är sjuk. Är 21 år. Finns det nån hjälp, jag mår inte bra!!

Hej ! Tack för ditt brev, du har det inte alltför roligt, förstår jag.

Vad jag förstår av ditt brev tar du inte några kemiska läkemedel, och det gör tillsammans med din ålder att du i alla fall bör kunna få en avsevärd förbättring vid rätt behandling, även om den tar tid. Om du inte får bukt med dina problem nu finns stor risk att det succesivt blir allt värre med åren, det ”stannar” s a s inte av sig självt.
Oavsett vilken behandling du får och av vem, ligger en stor del av ansvaret på dig själv. Det är ju du som måste genomföra och ”följa upp” behandlingen och se om något fungerar eller ej. Du kan inte räkna med att dina problem ”hux flux” bara försvinner av rätt behandling, utan du måste vara beredd på att jobba målmedvetet, troligen i flera år. Därför föreslår jag att du först och främst går WEB-kursen i ekologisk medicin (/kurs). Den är skriven just med tanke på personer med kroniska hälsoproblem i din situation. I kursen får du lära dig hur kroppen i själva verket fungerar och varför olika symtom uppstår. (Och det är i många avseenden helt andra principer som gäller, än de som skolsjukvården prånglar ut.) Då kan du lättare följa din egen kropps ”logik” och förstå varför det blir som det blir – och förstå vad du kan göra åt det.

Summa summarum är mitt förslag:
– Läs allt du kan som rör ditt problem i SIEMs öppna bibliotek. – Ta WEB-kursen – Utse någon behandlare som du känner förtroende för, och håll kvar vid honom/henne under så lång tid att du kan följa att behandlingen ger resultat (Du får kunskaper i WEB-kursen som gör det möjligt för dig att göra den bedömningen, det är inte så enkelt att bedöma resultaten i början.)

Med vänlig hälsning
SIEM/ Ulf