Öronljus tips

Mera tips om öronljus

Vad är  öronljus gjorda av?

Öronljus är gjorda av oblekt muslin (ett grovt råbomulls tyg) och kemikaliefritt bivax (som man använder då man anlägger nya bikupor).

Varför använder man inte paraffin istället för bivax?

Paraffin, ett  cancerframkallande ämne, är utvunnet från råolja genom att använda metyl-etyl-keton.  Metyl-etyl-keton kan orsaka irritation i ögon och näsa, huvudvärk, yrsel, kräkningar och angriper dessutom det centrala nervsystemet och lungorna. Exponering för  obearbetat petroleumvax har bl a orsakat testikelcancer bland vaxtryckare.

BildProduktnamnPris
Öronljus från BioSun9,5

Öronljus från BioSunVår favorit

  • Fritt från bekämpningsmedel och kemikalier
  • Hantverksmässig tillverkning från unikt recept
  • Består uteslutande högraffinerad bivax
Se pris →
Öronkon från Otosan8,5

Öronkon från OtosanKlassiker

  • Började tillverkas redan på 1980-talet
  • Perfekt justerad kon
  • Innehåller propolis ett naturligt antibiotikum
Se pris →
Öronljus från China Dragon7,6

Öronljus från China DragonBilligast

  • Tillverkad av 100% bivax
  • Prisvärt öronljus för dig som vill prova om det hjälper mot dina besvär
Se pris →

Varför blir det vax rester kvar i öronljuset efter det brunnit ut?

Bivax är en naturlig produkt och försvinner därför inte in i våra kroppar eller skingras i luften som paraffin. Tillverkaren  har utvecklat en doppnings metod för att använda minsta möjliga mängd av bivax utan att förlora förslutningen.

Vad är det för ”puder” som blir kvar i ljuset efter behandlingen är klar?

Det finns mer än ett svar på den frågan. Pudret är helt enkelt aska från det brinnande ljuset som absorberat oljeliknande vätska från örats inre.   Ibland är pudret lite gräddfärgat och finns i relativt stora mängder. Det blir stora mängder när tillslutningen mellan örat och öronljuset inte är tillfredställande. Vissa människor är  mer intresserade av detta än av förbättrad hörsel, balans och sinus-problem.

Hantera alltid utbrunna ljus med försiktighet och låt dem inte komma i kontakt med någon del av din kropp! Om du kommer i kontakt med resterna efter att ljuset använts, tvätta omedelbart händerna med en antibakteriell tvål.

Hur ofta kan man använda öronljus?

Det är upp till var och en. Den grad av lindring du får av öronljusen och hur fort problemen återuppstår bestämmer hur ofta du bör använda dem. Att använda öronljus är förebyggande och minskar bakterieinvasionen. Det används oftast för att få dig att fortsätta må bra. Om de används med regelbundna intervaller, kan öronljusen hindra att problemen återuppstår. De flesta användare använder öronljusen 3 till 4 gånger per år.

Finns det någon medicinsk orsak till varför man inte bör använda öronljus?

Nyligen tog en öronljusanvändare med sig ljus till Mayo-kliniken där en läkare konstaterade att det inte är farligt att använda öronljus, men ville inte rekommendera det till personer med spräckt trumhinna.

Hur fungerar öronljus?

Även här finns det fler än ett svar och tycker att de alla förtjänar att nämnas.

Osmos kan ha en viktig funktion i det hela. (Osmos är diffusion genom ett halvgenomträngligt membran som t.ex. huden.)Genom den metoden lugnas sinus och näshålan genom rök och värme.

Ett lätt vakuum mjukar upp och lättar trycket från smuts inne i örat och hjälper kroppen att göra sig av med detta samt vax. (Ungefär som en skorsten.)

Biprodukter såsom bipollen och honung har flera egenskaper som hjälper kroppen att må bra. Så varför inte använda bivax? Bivax är hittills det enda bränslet som enligt vetenskapsmän frigör negativa joner när det förbränns. Negativa joner fäster sig på positivt laddade partiklar som ”flyter” omkring i luften. Enbart positivt laddade partiklar kan flyta, eftersom de inte är kompletta molekyler och därför lättare än luft.

Värmen som genereras av öronljuset har lindrande egenskaper och fungerar som en rening av kroppen på ungefär samma sätt som feber.

Kommer överskottet av bivax i ljuset att blockera öronljuset?

Det finns alltid en chans att öronljuset kan bli blockerat av överskott eller aska, särskilt om du använder gasbinde-metoden som finns beskriven i instruktionerna nedan. Du kan vid dessa tillfällen använda en bambu sticka och ta bort blockeringen eller byta ljus. Eftersom våra  öronljus är längre än de flesta, så blir mängden bivax mer än då du använder andra märken om du låter ljuset bli för kort. För att minska mängden överflödigt bivax bör du bara bränna ljuset till hälften och sedan släcka.  Hopi-ljus kan du bränna ned till markeringen.

Är alla öronljus lika och brinner de på samma sätt?

Absolut inte! Ju bredare ljuset är, desto varmare blir det när det brinner. Tillverkaren har försökt utveckla ett öronljus som fungerar bra och är lätt att använda. Om du märker skillnad på våra hur våra öronljus fungerar jämfört med andra märken som du är van vid, var god och kontakta oss så ska vi försöka svara på dina frågor.

Finns det en chans att bivaxet kommer in i örat?

Detta kan hända på ett flertal sätt. Smält vax kan falla rakt ner i öronljuset om öronljuset är vertikalt och stöts till under behandlingen (Använd gasbinde-metoden). Om ljuset blir för kort kan överskottet av vax droppa. Om ljuset bränns i en alltför horisontell position kommer vaxet att förbli flytande och inte ha någon chans att stelna utan förbli lättflytande.

För att undvika att bivaxet droppar håll ljuset så rakt som möjligt medan det är tänt och i någons öra. Använd dessutom gasbinde-metoden som finns beskriven i instruktionsavsnittet. Bränn inte heller ljuset för lågt (Inte mer än halvvägs om du har några tveksamheter.).

Du kan eventuellt se vax som rinner längs sidan av ljuset. Detta beror på att lite att minsta möjliga mängd av vax används och detta gör ljuset transparant. Från botten och 7,5 –10 cm upp är doppat dubbla gånger för att skapa en mer effektiv tillslutning mellan örat och ljuset.  (Gäller ej Hopi-ljus) Låt inte ljuset börja brinna på det här partiet. Om du inte har bränt ljuset för kort, kommer ljuset att stelna innan det kommer till botten även om du inte använder gasbinde-metoden.

Saker du bör veta.

En pilot informerade oss om  att hon 1-2 veckor före en flygning brukade använda öronljus. Detta hjälpte henne att utjämna lufttrycket lättare och gjorde flygningarna behagligare.

En mamma med en 3 månaders baby hade en svår öroninfektion. Hon frågade mig om det gick bra att använda öronljusen i barnets öron. Läkare hade försökt med antibiotika, men slutat då babyn inte reagerade på det. Jag föreslog henne att ta kontakt med en naturläkare och be om en tid. Jag ville vara säker på att hon fick professionell hjälp och bakgrunden till öroninfektionen samt andra eventuella komplikationer. Detta är något som bara en yrkesman kan ta hänsyn till och vet hur man ska bota.

Här är ett bra tips från en öronljusanvändare: . Om du tar en liten bit av en gasbinda och för upp den cirka 7 cm upp från öppningen som du ska sätta i örat, så motverkar det att vaxet droppar ner i örat och att askan täpper till öppningen. Jag har märkt att luften ändå passerar som vanligt, men att varken bivaxet eller askan kan ta sig förbi gasbindan. Eftersom den är gjord av ett så poröst material är den inget hinder för luften. Dessutom samlas avfallsprodukterna från örat på andra sidan av bindan och det är därför lätt att avgöra vad som kommer ifrån örat och vad som kommer ifrån ljuset.

Jag vill påminna er ännu en gång om att detta är en enkel procedur om den utförs av en terapeut  eller ibland också en vän, om man följer försiktighetsåtgärder och är varsam.

Om någon annan har märkt andra fördelar, som är värda att nämnas, med öronljus, var snäll och kontakta mig så ska jag undersöka dem och försöka föra dem vidare i min information.

Om det är några andra frågor som du vill ha besvarade, kan du kontakta mig så ska jag göra mitt bästa för att svara på dem.

Instruktioner

Hjälpmedel som du kommer att behöva:

Två eller fler öronljus, en skål med vatten, en vass sax, bomullstussar eller bomullssuddar, olja (den du föredrar, jag använder olivolja) en papperstallrik, en näsduk, tändstickor, en handduk och en filt.

Förberedelser:

Om behandlingen känns obehaglig under något stadium, kontakta din lokala försäljare eller besök min web-sida. Nästan alla problem beror på att man bränner ljusen för långt.

Sätt in bomullstussar som är lätt doppade i olja tjugofyra timmar innan behandlingen, förslagsvis över natten. Detta görs för att lösa upp öronvax och annat ”skräp” som kan finnas i öronen.

Placera näsduken på papperstallriken och blöt ner näsduken tills den är genomblöt. Klipp ett litet hål i papperstallriken med den blöta näsduken som är tillräckligt stort för att ljuset ska kunna glida igenom tallriken efter det att det har tänts. Detta hjälper dig att avlägsna varm aska från ljuset och hamna på tallriken istället. Detta gör man för att försäkra sig om att askan inte faller ner och blockerar luftflödet i ljuset. Efter det att du avlägsnat askan från ljuset, häll omedelbart ner askan i skålen med vatten.  gk.

Lägg ut en filt (som det inte gör något om det kommer bivax på) för att täcka soffan, golvet eller det ställe där personen som ska behandlas ligger. Klipp ett hål i handduken och linda den runt ljuset när det sitter i örat. Hålet bör inte vara för stort eftersom resten av handduken ska räcka till för att täcka hela den behandlade personens hår.

Valfritt:

Om du använder dig av den här metoden kommer du att minska mängden aska och bivax som samlas nära öppningen till örat.

Om du bränner ljuset för kort då du använder den här metoden kommer gasbindan att täckas av bivax och luftflödet att tillslutas.

För in en liten bit av gasbinda ungefär 5 cm från toppen på den avsmalnande änden av ljuset. En bit på två kvadratcentimeter är ganska lagom.

ANVÄND INTE ÖRONLJUS UTAN HJÄLP!

De flesta missöden  som är relaterade till öronljus beror på att man bränt ljuset för kort! Så var god och följ instruktionerna och bränn inte ljuset så det blir kortare än 12 centimeter. Och självklart, be alltid någon om hjälp med behandlingen.

Behandlingen:

Låt personen som ska behandlas ligga på sidan på filten. Tillsätt lite olja med hjälp av en bomullstuss på den yttersta delen av ljuset för att det ska sluta tätt vid örat.

Placera en handduk runt personens huvud, men lämna örat synligt. Placera ljuset i örat. Se till så att varken luft eller rök kan ta sig förbi på annat sätt än genom ljuset.

Tänd ljuset försiktigt. Var lika försiktig som du är med andra brinnande saker. När ljuset brunnit några centimeter, använd papperstallriken och avlägsna askan med hjälp av saxen. Håll ljuset så rakt som möjligt. ( En liten vinkel är ofrånkomligt, men den bör inte vara mer än 45 grader.) Bränn ljuset till dess att ca 12 centimeter återstår.

Avlägsna ljuset och doppa det i skålen med vatten. Upprepa behandlingen om du tycker att det är nödvändigt.

Rengör området kring örat. Om det är kallt ute så sätt bomullstussar i öronen. Låt det inte komma vatten i öronen de närmsta 24 timmarna.

Om det är första gången du använder öronljus kan du behöva upprepa behandlingen 3-4 gånger de närmsta dagarna. Det vanligaste är annars att man behöver upprepa behandlingen 3-4 gånger på ett år, men du kan ha annorlunda behov och behöva antingen mer eller mindre. Jag har även märkt att många människor inte har några av de problem som öronljus lindrar. För dessa lyckliga få är öronljusbehandlingen bara en trevlig och behaglig upplevelse.